Home » Class 12 English » “Class 12 English” Prose Chapter 6 “Womens Education”
up-board-class-12-English

“Class 12 English” Prose Chapter 6 “Womens Education”

UP Board Master for “Class 12 English” Prose Chapter 6 “Womens Education” are a part of UP Board Master for Class 12 English. Right here now we have given UP Board Master for “Class 12 English” Prose Chapter 6 “Womens Education”

BoardUP Board
TextbookNCERT
ClassClass 12
TopicEnglish Prose
ChapterChapter 6
Chapter Identify“Womens Education”
Variety of Questions Solved18
ClassClass 12 English

UP Board Master for “Class 12 English” Prose Chapter 6 “Womens Education”

LESSON at a Look

We live in an age the place there are nice alternatives for girls in social work, public life and administration. Society wants ladies of disciplined minds and restrained manners. Therefore, ladies’s training is of paramount significance in current time.

Dr. Radhakrishnan shouldn’t be glad with the kind of training that Indian ladies are getting. Women training shouldn’t be widespread so the establishments imparting training to women ought to be inspired. The training, so imparted, should not solely be broad however also needs to be deep and purposeful.

Based on the creator, compassion, daya, is the standard which is extra attribute of ladies than of males. It’s subsequently, important for each human being, women and men alike, to develop the standard of considerateness, kindness and compassion. With out these qualities we’re solely human animals, nara pasu, no more than that.

Dr, Radhakrishnan says that the examine of our nice classics, such because the Ramayana, Upnishad, and so on., and communion with nice minds, are the 2 issues that mould males’s thoughts and coronary heart. They instil into us nice ethical energy, which can lay down for us the traces on which now we have to conduct ourselves. The realized creator realises the worth of ladies’s training and says.
“Give us good ladies, we could have an incredible civilization.
Give us good moms, we could have an incredible nation.”
Such is the significance of ladies’s training.

पाठ का हिन्दी अनुवाद

(1) You might be dwelling ………………. your work.
आप एक ऐसे युग में रह रहे हैं जहाँ स्त्रियों के लिए सामाजिक कार्य में, जनजीवन में तथा प्रशासन में अनेक महान् अवसर प्राप्त हैं। समाज को अनुशासित मस्तिष्क वाली तथा संयमित आचरण वाली स्त्रियाँ चाहिए। आप चाहे कोई भी कार्य चुनें आपको उसे ईमानदारी तथा अनुशासित मस्तिष्क से करना चाहिए। तभी आपको कार्य में सफलता और आनन्द प्राप्त होंगे।

(2) Really in our ………………. current era.
हिन्दी अनुवाद–वास्तव में, हमारे देश में जहाँ तक लड़कियों की शिक्षा का सम्बन्ध है, शिक्षा काफी विस्तृत नहीं है। इसलिए प्रत्येक वह संस्था जो लड़कियों की शिक्षा में योगदान देती है वह मान्यता, उत्साह प्रदान करने के योग्य है। लेकिन मैं इस बात के लिए चिन्तित हूँ कि जो शिक्षा प्रदान की जाए वह केवल विस्तृत ही ने हो, अपितु वह जीवन के रहस्यों को जानने के योग्य भी हो। इसे गहराई में अर्थात् जीवन के रहस्यों को जानने में हम पीछे हैं। हम विद्वान् और कुशल बन सकते हैं। किन्तु यदि हमारे जीवन का कोई उद्देश्य नहीं है। तब हमारा जीवन अन्धकारमय होगा, हम भारी भूलें करेंगे और फिर हमें दुःख प्राप्त होगा। गीता में कहा है। ‘व्यावसायात्मिका बुद्धिरेकेह’ अर्थात् नि:स्वार्थ कार्य में बुद्धि स्थिर होती है और एक ओर ही लगी रहती है। एक सच्चे सुसंस्कृत मस्तिष्क वाले मनुष्य को मानसिक एकरूपता तथा जीवन के उद्देश्य के प्रति प्रेम होता

है। एक असंस्कृत मनुष्य के लिए सम्पूर्ण जीवन भिन्न-भिन्न दिशाओं में बिखरा रहता है—“बहुशाखा ह्यनन्ताश्च’। अत: यह आवश्यक है कि वह शिक्षा जो आप इन संस्थाओं में प्राप्त कर रहे हैं, वह आपको केवल ज्ञान और कुशलता ही प्रदान न करे, अपितु आपको जीवन का एक निश्चित उद्देश्य भी दे। वह निश्चित उद्देश्य क्या हो यह आपको सोचना है। यह कहा जाता है कि विद्या विवेक प्रदान करती है। विमर्शरूपिणी विद्या आपको यह ज्ञान प्रदान करती है कि जिससे आप यह तय करेंगे कि क्या उचित है। वह आपको अनुचित बातों से बचने में सहायता करेगी। इसलिए आपको यह पता लगाने की कोशिश करनी चाहिए कि इस पीढ़ी में आपसे क्या अपेक्षित है। एक वह उद्देश्य जो सदियों से ठीक रहा है, वह हमारे देश और संसार की तेजी से बदलती हुई परिस्थितियों में ठीक नहीं भी हो सकता। इसलिए वह उद्देश्य जो आप अपनाएँ, वह वर्तमान पीढ़ी की आवश्यकताओं के अनुरूप होना चाहिए।

(3) Each time we ………………. greater than that.
जब भी हम कोई कार्य आरम्भ करते हैं तब हम अपने मन्त्रों का उच्चारण करते हैं और उस कार्य को समाप्त करते समय शान्ति-शान्ति कहते हैं। अध्यापक तथा शिष्यों से यह आशा की जाती है कि वे एक-दूसरे से घृणा करने से बचें। दया एक ऐसा गुण है जो पुरुषों की अपेक्षा स्त्रियों में अधिक पाया जाता है। हाल ही में मैंने एक पुस्तक पढ़ी है जिसमें स्त्रियों के गुणों के ह्रास के विषय में पढ़ा है और उसका मुख्य कारण है दया की भावना का ह्रास। दूसरे शब्दों में स्त्री का प्राकृतिक गुण देया है। यदि आप में दया नहीं है तो आप मनुष्य नहीं हैं। इसलिए प्रत्येक प्राणी के लिए यह आवश्यक है कि उसे अपने में दूसरे का ध्यान रखने की भावना, दया और सहानुभूति के गुण पैदा करने चाहिए। इन गुणों के बिना हम मानव कहलाने के योग्य नहीं हैं, बल्कि केवल नर पशु हैं और अधिक कुछ नहीं।

(4) There may be well-known ………………. my pricey.
एक प्रसिद्ध कविता है जो हमें बताती है कि संसार विष वृक्ष है। इस अपूर्ण विश्व में अर्थात् संसार में अद्वितीय गुणों के दो फल हैं। वे हैं अपनी महान् साहित्यिक कृतियों का अध्ययन और महान् विचारकों के साथ एकरूपता। यही वे दो बातें हैं जो मनुष्य के हृदय और मस्तिष्क को बदलती हैं। मैं इस बात के लिए उत्सुक हूँ कि हम अपनी महान् कृतियों का अध्ययन करें, देश की उन सभी महान् कृतियों का जो हमें विरासत में प्राप्त हुई हैं। एक उपनिषद् के छोटे से कथोपकथन में एक प्रश्न किया गया है, “अच्छे जीवन का सार क्या है?” शिक्षक उत्तर देता है, “क्या तुमने उत्तर नहीं सुना?” बादलों की गड़गड़ाहट होती है–दा-दा-दा, तुरन्त शिक्षक ने समझाया कि यही अच्छे जीवन का सार है दम, दान व दया। यही अच्छे जीवन का निर्माण करती हैं। दम का अर्थ है आत्म-नियन्त्रण जो मानवता का प्रतीक है। रामायण में बताया गया है जब लक्ष्मण वन को जाने लगे तब उसकी माता ने उन्हें बताया, “राम को अपने पिता दशरथ के समान समझना, सीता को अपनी माता के समान, वन को अयोध्या के समान समझना, जाओ, मेरे प्रिय बेटे।”

(5) There are ever ………………. an incredible nation.
हमारी साहित्यिक कृतियों में बहुत-सी ऐसी आनन्ददायक कहानियाँ हैं जो हमारे भीतर महान् नैतिक शक्ति का संचार करती हैं जो हमारे लिए ऐसी रूपरेखा बनाती हैं जिनके अनुरूप हम अपना आचरण बनाते हैं।
हमें अच्छी स्त्रियाँ दो, हमारी सभ्यता महान् होगी।
हमें अच्छी माताएँ दो, हमारा राष्ट्र महान् होगा।

(6) If you discuss ………………. tatha.
जब आप शिक्षा के विषय में बात करते हैं तब आपके सम्मुख कुछ लक्ष्य होते हैं-जिन लोगों को शिक्षा दी जाती है उन्हें उस संसार का ज्ञान दो जिसमें वे रह रहे हैं—यह ज्ञान आप विज्ञान, इतिहास तथा भूगोल से प्राप्त कर सकेंगे। आप लोगों को कुछ तकनीकी ज्ञान प्राप्त करने के लिए भी प्रशिक्षित करें ताकि वे अपना जीविकोपार्जन कर सकें। इन बातों को पूरे संसार में शिक्षा के लक्ष्यों के रूप में स्वीकार किया जाता है अर्थात् उस संसार का ज्ञान जिसमें आप रहते हैं और तकनीकी योग्यता जिसके द्वारा आप जीविकोपार्जन कर सकते हैं। किन्तु उस शिक्षा की क्या विशेषता है जो हमारे देश के विद्यालयों में दी जा रही है। हमने सुना है कि शिक्षा का मुख्य उद्देश्य दक्षता और ज्ञान प्राप्त करना ही नहीं है, बल्कि उच्च जीवन की प्राप्ति का प्रयास करना है। एक ऐसे संसार के निर्माण का प्रयास जो स्थान व समय से परे हो यद्यपि बाद वाला पहले वाले को प्रकाशित तथा क्रियाशील करता है। यही शिक्षा का मुख्य उद्देश्य रहा है। सदियों तक हमने स्त्री जाति की उपेक्षा की है। परम्परा सम्भवतः इससे भिन्न रही है।
पुराकल्पेषु नारीनां मन्दिरा वन्दना निश्चितः।
अध्यापनाञ्च वेदानां गायत्री वाचानां तथा।।

(7) In historical instances ………………. into their very own.
प्राचीन समय में हमारी स्त्रियों में उपनयन संस्कार होता था। वे वेदों का अध्ययन करने की अधिकारी हो जाती थीं। वे गायत्री मन्त्र का जाप करने की भी अधिकारी हो जाती थीं। ये सभी बातें हमारी स्त्रियों के लिए खुली थीं। किन्तु हमारी सभ्यता संकुचित हो गयी और स्त्रियों की पराधीनता हमारी सभ्यता के पतन का एक प्रतीक है।

स्वतन्त्रता-प्राप्ति के बाद महात्मा गाँधी के अथक प्रयासों से हमारे देश में एक क्रान्ति आई और अब स्त्रियाँ अपने पैरों पर खड़ी हो गई हैं।

Understanding the Textual content is

Explanations
Clarify one of many following passages with regards to the context:
(1) You might be dwelling ………………. your work.
Or
Society requires ………………. disciplined thoughts.
Reference : These traces have been taken from the lesson ‘Ladies’s Training’ written by S. Radhakrishnan. [ N.B.: The above reference will be used for all explanations of this lesson.]

Context : On this lesson the creator lays emphasis on the necessity of training for girls in India. He advocates {that a} drastic change ought to be led to within the instructional sample specifically for girls. He needs that the training ought to be based on the wants of the current time.

Rationalization : On this passage the creator makes it clear that we are actually dwelling in an age which is far completely different to the earlier ages. These have been the ages when ladies have been saved confined within the 4 partitions of their homes. However now the ladies are free to come back out of the homes and work in several fields of life social, public and political. They’ve a number of alternatives in these fields. However they need to have self-discipline and managed manners. They need to be trustworthy of their dealing. Solely then they are going to get success and pleasures.

(2) Really in our nation ………………. and bitter.
Context : On this lesson the creator tells us about training significantly about women’ training. In our nation the women’ training shouldn’t be widespread. So, we should always encourage each establishment which contributes in spreading the women’ training.

Rationalization : In these traces the creator describes the varieties of training he needs. There are two necessities of excellent training–broad training and deep training. Little doubt the training given in our faculties and schools may be very large. However it’s missing in depth. We shouldn’t be glad solely with studying and ability. However we should always perceive the aim of our life. With out figuring out the aim, we will be misguided. We will do errors and our life can be painful.

(3) Due to this fact it’s important ………………. for yourselves.
Context : The creator feels that our training is missing in depth. We might grow to be realized and expert, but when we would not have some form of function in our life, our lives might grow to be blind and bitter.

Rationalization : To keep away from bitterness and blindness in our life, it’s obligatory that the training which you acquire within the faculties and schools shouldn’t solely add to your information and approach however also needs to offer you a clearly outlined function in life. As regards the aim, it’s important to define it your self relying upon the wants.

(4) It’s stated that vidya ………………. current era.
Context : Right here the creator says that the true intention of training is to have a particular function of life. Training helps us in it by enabling us to resolve what is true and what’s flawed.

Rationalization : The creator tells us that vidya (information) provides us knowledge and permits us to distinguish between proper and flawed. So, the creator advises us to search out out what is required in us within the current era. The world may be very large and is quickly altering. So, the aim of life additionally modifications within the modified circumstances. One explicit function can’t maintain good in all instances. So, it’s our obligation to resolve a function of life fastidiously maintaining in view the wants of the current era. Training helps us loads on this matter.

(5) Compassion, daya, is ……………… greater than that.
Context : Right here, the creator tells us about one of many best qualities of human beings, i.e., compassion. Compassion means pity together with sympathy and consideration of others.

Rationalization : The creator says that compassion or pity is the pure high quality of a lady. However it doesn’t imply that males shouldn’t have pity. Actually compassion is the standard of each human being. It’s compassion which differentiates man from animal. Each one among us ought to be sympathetic for others. We ought to be thoughtful of joys and sorrows of our fellow beings. Pity, sympathy and considerateness make a person civilized. So, if we wish to have a powerful society, we should always develop these qualities in ourselves.

(6) If you discuss ………………. livelihood.
Context : The creator has highlighted the worth of excellent ladies and educated moms for a nation.

Rationalization : In these traces the creator is explaining the 2 of the various functions of training. The primary function of training is to offer as a lot theoretical information to the scholars as we are able to. That is attainable by instructing them science, historical past and geography. The opposite function of training is to show the folks to realize utilized and industrial capability to do jobs by themselves. This can allow them to earn a method of dwelling.

(7) However what’s there ………………. training.
Context : There are a number of goals of training. First is that training imparts us information of the world during which we dwell. Science, historical past, geography and different topics assist us on this subject. Second intention of training is to develop technical ability in order that man might earn his livelihood.

Rationalization : In these traces the creator says that these are usually not the true goals of data. Solely getting data and ability are the strange goals. The principle intention of training is to allow a person to cross a nobler and better life. To make a person profitable on this world is to allow a person to get pleasure from everlasting bliss of religious life.

(8) In historical instances. ………………. subjection of ladies.
Context : The creator has advised that the true intention of training ought to be to allow a person to cross a nobler and better life. Right here the author tells us in regards to the training of ladies in historical instances.

Rationalization : In these traces the creator factors out that in historical instances the ladies had equal rights to males within the subject of training. That they had the appropriate to carry out all spiritual ceremonies. That they had the appropriate to review vedas and to sing gayatri mantra. Their standing was not inferior to males in any approach. However the historical civilization started to say no and it affected the rights of ladies adversely.

(9) After Independence ………………. their very own.
Context : The creator is narrating the place and position of ladies in our nation. In historical instances they occupied a precious place however in time to observe they turned subdued.

Rationalization : The author says that after India turned free on account of the relentless efforts of Gandhiji, a welcome change has been introduced out within the situation of ladies in our nation. Ladies are actually receiving their outdated heritage and regaining their precious place.

Brief Reply Sort Questions

Reply one of many following questions in no more than 30 phrases:
Query 1.
What are the alternatives out there to ladies in our instances ?
(हमारे समय में स्त्रियों को कौन-से अवसर उपलब्ध हैं?)
Reply :
In our instances there are alternatives for girls in social work, public life and administration.
(हमारे समय में स्त्रियों को सामाजिक कार्यों में, सार्वजनिक जीवन में तथा प्रशासन में बड़े अवसर उपलब्ध

Query 2.
What sort of ladies does the society want ?
(समाज को किस प्रकार की स्त्रियों की आवश्यकता है?)
Or
What qualities ought to the ladies have based on the current wants of the society?
(आज के समाज की आवश्यकता के अनुसार स्त्रियों में क्या गुण होने चाहिए ?)
Reply :
Society wants disciplined ladies of managed behaviour.
(समाज को नियन्त्रित व्यवहार वाली अनुशासित स्त्रियाँ चाहिए।)

Query 3.
What’s the actual.state of affairs relating to ladies’s training in India ?
(भारत में स्त्रियों की शिक्षा की वास्तविक स्थिति क्या है?)
Reply :
In actuality ladies’s training in India shouldn’t be large unfold.
(वास्तव में भारतवर्ष में स्त्रियों की शिक्षा विस्तृत रूप से फैली हुई नहीं है।)

Query 4.
What sort of training does the creator advocate (or advocate) and why?
(लेखक किस प्रकार की शिक्षा की सिफारिश करता है और क्यों?).
Reply :
The creator recommends an training with a particular function as a result of training with out function leads in the direction of mistaken deeds leading to grief.
(लेखक निश्चित उद्देश्य वाली शिक्षा की सिफारिश करता है, क्योंकि उद्देश्यहीन शिक्षा गलत कार्यों की ओर प्रेरित करती है जिसके परिणामस्वरूप दुःख होता है।)

Query 5.
Level out the distinction between the aesthetic and the uncultured thoughts as far as perspective in the direction of life is worried.
(जहा तक जीवन के प्रति दृष्टिकोण का सम्बन्ध है सुसंस्कृत तथा असंस्कृत मस्तिष्क का अन्तर स्पष्ट करो।)
Reply :
A cultured thoughts is devoted to a single function whereas uncultured thoughts is scattered in lots of instructions.
(एक सुसंस्कृत मस्तिष्क एक ही लक्ष्य की ओर लगा रहता है, जबकि असंस्कृत मस्तिष्क भिन्न-भिन्न दिशाओं में बिखरा रहता है।)

Query 6.
Which explicit high quality distinguishes males from ladies ?
(कौन-सी विशेष गुण पुरुषों को स्त्रियों से भिन्न करता है?)
Reply :
Compassion or feeling of pity distinguishes males from ladies.
(दया की भावना पुरुषों को स्त्रियों से भिन्न करती है।)

Query 7.
What qualities are obligatory for the event of human beings ?
(मनुष्य के विकास के लिए कौन-कौन-से गुण आवश्यक हैं?)
Reply :
Kindness, considerateness and compassion are obligatory qualities for the event of human beings.
(दया, दूसरों के प्रति विचारशील होना तथा सहानुभूति मनुष्य के विकास के लिए आवश्यक गुण हैं।)

Query 8.
What are the 2 necessary merchandise of the tree of life and what’s their impact on human beings ?
(जीवन-रूपी वृक्ष के दो मुख्य उत्पाद क्या हैं और मनुष्य पर उनका क्या प्रभाव होता है ?)
Reply :
The 2 necessary merchandise of the tree of life are—the examine of our historical literature and communion with nice minds. These two issues mould males’s thoughts and coronary heart.
(जीवन-रूपी वृक्ष के दो प्रमुख उत्पाद हैं—अपने प्राचीन साहित्य का अध्ययन और महान् व्यक्तियों से मस्तिष्क द्वारा सम्पर्क। ये दो वस्तुएँ मनुष्यों के मस्तिष्कों और हृदयों को बदल देती हैं।)

Query 9.
What are the three necessary qualities of a precious life?
(सारयुक्त जीवन के तीन महत्त्वपूर्ण गुण कौन-कौन से हैं?)
Or
What constitutes the essence of excellent life ?
(जीवन का सार कौन-सी बात बनाती है?)
Reply :
The three necessary qualities of a precious life are—Dama i.e. self-control, Dana i.e. charity and Daya i.e. compassion.
(सारयुक्त जीवन के तीन मुख्य गुण हैं—दम अर्थात् आत्म-नियन्त्रण, दान अर्थात् सहायता और दया अर्थात् सहानुभूति।)

Query 10.
What goals do folks have in view usually once they speak about : training ?
(जब लोग शिक्षा के विषय में बात करते हैं, तब सामान्यत: उनके विचार से शिक्षा के क्या उद्देश्य होते हैं?)
Reply :
Usually the folks have two goals of training of their view—
(i) to offer the scholar information of the world during which they dwell by science, historical past and geography,
(ii) to offer them technical ability to earn their livelihood.
(साधारणत: लोगों के मन में शिक्षा के दो उद्देश्य होते हैं–
(i) विद्यार्थियों को विज्ञान, इतिहास तथा भूगोल के द्वारा उस संसार का ज्ञान देना जिसमें वे रहते हैं,
(ii) उन्हें तकनीकी कुशलता देना ताकि वे अपनी : आजीविका प्राप्त कर सकें।)

Query 11.
State the chief function of training.
(शिक्षा का मुख्य उद्देश्य बताइए।)।
Reply :
The chief function of training shouldn’t be merely to realize ability or to know increasingly more in regards to the world however the chief function of training is the initiation into the next life, initiation right into a world which transcends the world of house and time.
(शिक्षा का मुख्य उद्देश्य केवल कार्य-निपुणता प्राप्त करना अथवा संसार की अधिक-से-अधिक जानकारी प्राप्त करना ही नहीं है बल्कि शिक्षा का मुख्य उद्देश्य उच्च जीवन को जानने का प्रयास करना है, उस संसार को जानने का प्रयास करना है जो स्थान और समय से कहीं ऊपर हो।)

Query 12.
What have been the issues ladies entitled to in historical India ?
(वे कौन-कौन सी बातें थीं जिनका प्राचीन भारत में स्त्रियों को अधिकार था?)
Reply :
In historical India ladies have been entitled to review Vedas and to the chanting of Gayatri mantra.
(प्राचीन भारत में स्त्रियों को वेदों का अध्ययन करने तथा गायत्री मन्त्र का जप करने का अधिकार था।)

Query 13.
What is among the indicators of the decline of our civilization ?
(हमारी सभ्यता के पतन का एक चिह्न क्या है ?)
Reply :
Subjection of ladies is among the indicators of the decline of our civilization.
(स्त्रियों की पराधीनता हमारी सभ्यता के पतन का एक चिह्न है।)

Query 14.
By means of whose efforts has a change been led to within the situation of ladies after Independence ?
(स्वतन्त्रता के बाद स्त्रियों की दशा में परिवर्तन किसके प्रयासों से आया?)
Reply :
By means of the efforts of Mahatma Gandhi, a change has been led to within the situation of ladies after independence.
(स्वतन्त्रता प्राप्ति के बाद महात्मा गाँधी के प्रयासों से स्त्रियों की दशा में परिवर्तन आया है।)

Query 15.
Briefly describe the significance of the examine of classics in shaping the persona of women and men in society.
(हमारे समाज में पुरुष और स्त्रियों के व्यक्तित्व को बनाने में प्राचीन ग्रन्थों के अध्ययन की संक्षिप्त विवेचना कीजिए।)
Reply :
After we examine our classics, we are available in shut contact of various characters and minds. There we discover many examples which fill us with the emotions of considerateness, kindness and compassion which form the persona of women and men in our society.
(जब हम अपने प्राचीन ग्रन्थों का अध्ययन करते हैं तब हम भिन्न-भिन्न चरित्रों एवं विद्वानों के सम्पर्क में आते हैं। वहाँ हमें बहुत से ऐसे उदाहरण मिलते हैं जो हमें दूसरों के प्रति विचारवान बनाते हैं तथा दया और सहानुभूति की भावनाओं से भर देते हैं जो हमारे समाज में स्त्री तथा पुरुषों के व्यक्तित्व को बनाती है।)

Query 16.
Why is training of ladies important for a nation ?
(किसी राष्ट्र की स्त्रियों के लिए शिक्षा क्यों आवश्यक है?)
Reply :
The progress of nation relies upon upon its ladies additionally. So, the training of ladies is crucial in order that they could be broad minded and effectively disciplined.
(किसी राष्ट्र की उन्नति उसकी स्त्रियों पर भी निर्भर करती है। इसीलिए स्त्रियों की शिक्षा आवश्यक है ताकि वे विशाल मस्तिष्क वाली तथा अनुशासित हों।)

Query 17.
What was the good instructing that Lakshman’s mom gave him when he was going to the forest ?
(लक्ष्मण की माता ने उसे क्या महान् शिक्षा दी जब वे जंगल को जा रहे थे ?)
Reply :
When Lakshman was going to the forest, his mom taught him, “Look upon, Ram as your father, look upon Sita as myself, look upon the forest as Ayodhya.” (जब लक्ष्मण वन को जाने लगे तब उनकी माता ने उन्हें सिखाया, “राम को अपने पिता के समान, सीता को अपनी माता के समान और वन को अयोध्या के समान समझना।)

Query 18.
What causes the decline of womanhood, based on S. Radhakrishnan?
(एस० राधाकृष्णन के अनुसार नारीत्व के पतन का क्या कारण है?)
Reply :
Based on S. Radhakrishnan, subjection of ladies causes the decline of womanhood. (एस० राधाकृष्णन के अनुसार नारीत्व के पतन का कारण नारी की पराधीनता है।)

Vocabulary

Select essentially the most acceptable phrase or phrase that greatest completes the sentence:
1. Society requires ladies of disciplined minds and ……………… manners.
(a) managed
(b) restrained
(c) good
(d) disciplined

2. Really in our nation, training, ……………… lady’s training is worried, shouldn’t be widespread sufficient.
(a) as far as
(b) so far as
(c) as long as
(d) so long as

3. However I’m anxious that the form of training that’s imparted should not solely be broad however also needs to be ………………
(a) significant
(b) helpful
(c) purposeful
(d) deep

4. So the aim which you ……………… in your life should he tailored to the related wants of the current era.
(a) settle for
(b) recognise
(c) adapt
(d) undertake

5. I’m anxious that our nice classics ought to be studied, the classics of all nations of which we’re the ………………
(a) grasp
(b) possessor
(c) upholders
(d) inheritors

6. There are ever so many ……………… tales in our classics which can in nonetheless into us nice ethical energy, which can lay down for us the traces on which now we have to conduct ourselves.
(a) thrilling
(b) joyful
(c) inspiring
(d) ethical

7. However our civilization turned arrested and one of many fundamental indicators of that ……… of our civilization is the subjection of ladies.
(a) fall
(b) wreck
(c) set again
(d) decay

8. After Independence, by the exertions of ……………… a revolution has been effected in our nation, and girls are coming into their very own.
(a) Mahatma Gandhi
(b) Vinoba Bhave
(c) Mom Teresa
(d) Jawaharlal Nehru

9. If you speak about training, you’ve gotten a number of goals ………………
(a) brazenly
(b) in view
(c) internally
(d) out of tune

10. For some ……………… We uncared for our ladies people.
(a) years
(b) weeks
(c) a long time
(d) centuries

11. Should you would not have ……………… you aren’t human.
(a) energy
(b) compassion
(c) glory
(d) cash

12. You might be dwelling in an age when there are nice ……………… for girls in social work.
(a) earnings
(b) issues
(c) alternatives
(d) risks

13. The pure high quality of ladies is ……………… 
(a) indifference
(b) allure
(c) selfishness
(d) compassion

14. ……………… is the standard which is extra attribute of ladies than males.
(a) Emotion
(b) Compassion
(c) Ardour
(d) Impassioned

15. If you speak about training, you’ve gotten ……………… goals in view.
(a) a number of
(b) loads of
(c) so many
(d) numerous

16. Now we have heard that the chief ……………… of training shouldn’t be merely the buying of ability or data however the initiation into the next life.
(a) intention
(b) aim
(c) function
(d) precept

Solutions :
1. (b), 2. (b), 3. (b), 4. (d), 5. (), 6. (a), 7. (d), 8. (a), 9. (b), 10. (d), 11. (b), 12. (c), 13. (d), 14. (b), 15. (a), 16. (c).

We hope the UP Board Master for “Class 12 English” Prose Chapter 6 “Womens Education” provide help to. If in case you have any question relating to UP Board Master for “Class 12 English” Prose Chapter 6 “Womens Education”, drop a remark under and we’ll get again to you on the earliest.

UP board Master for class 12 English chapter list

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

11 + = 12

Share via
Copy link
Powered by Social Snap